Това съобщи на пресконференция лидерът на "Синьо единство" в града Костадин Шарков, предаде БТА.

Кандидатът за евродепутат, седми в листата на партията, уточни, че делото е заведено от Комисията за защита от дискриминация и е насрочено за 7 май в София. Комисията е била сигнализирана в началото на годината от "Синьо единство".

По думите на Шарков по време на съдебното дело ще се разглежда и новата наредба, която през това време бе приета от Общинския съвет.

Партията атакува "бонусите" за работещ родител в детските заведения и неправилното разпределяне на квотите по месторабота. От "Синьо единство" настояват децата да бъдат настанявани в детски градини и ясли в зависимост от местоживеенето си.

Дискриминация е и заплащането от държавата на здравните осигуровки на държавните служители, допълни заместник-председателят на партията Ваньо Шарков.

Той определи като несъстоятелен аргумента за ниските заплати на служителите от държавния сектор. Като пример посочи, че в частния сектор много хора работят за минимална заплата и въпреки всичко поемат осигуровките си. Според него държавата се държи като мащеха и спрямо децата, за които заплаща само 4% от здравните вноски и по този начин лишава Здравната каса от допълнителни 250 милиона лева.