Това обяви днес зам.-ректорът по учебната част доц. Жоржета Чолакова. Кандидатите, които изкарат между 5.50 и 6 на сесията през юни, тутакси ще бъдат приемани по първо желание, съобщи в. "Марица".

Три нови специалности разкрива Филологическият факултет - „Френска филология" и комбинирано изучаване на чужди езици в „Български език и италиански език"и „Английски език и италиански език", съобщи деканът доц. Живко Иванов. Във всяка ще бъдат приети между 15 и 20 студенти. Миналата година факултетът въведе и обучение по китайски. Предлагането на новите специалности следва стратегията на факултета всяка година да се разширява спектърът на изучаваните чужди езици, които вече наброяват 13.

Нови моменти има и в приема на бъдещите филолози, като от тази година всички изпити ще са единствено в тестова форма, а изпит по българска литература няма да се провежда. Новост е и отпадането на коефициента, който се прилагаше към оценката от матурата по английски език и тя вече ще е равностойна на резултата от кандидатстудентския изпит по езика. Акцентът върху качеството ще е водещ в новите правила за прием и поради това въвеждаме европейската категория „слушател", каза още зам.-ректорът доц. Чолакова.

Този, дето иска да получи висше образование, но не е сигурен дали избраната специалност е точно това, което го интересува, с молба до деканските ръководства и преценка на капацитета, може да присъства на лекции. Записалите се няма да заплащат студентска такса и няма да имат студентски права. Те ще получат удостоверение, че са посещавали съответния учебен курс и ако в последствие решат да се запишат в университета, ще могат да се явят директно на изпит по съответните дисциплини. Целта е да се сведат до минимум случайните студенти.