Това съобщи Димитрия Стайкова, председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Пловдив, цитирана от "Фокус". Протестните действия са по-скоро агитационни и нагледни, и в аптеките има плакати, които обясняват защо протестираме, а колегите носят баджове с надпис “Протест” и българския трибагреник, каза Стайкова.

Тя уточни, че започват и срещи с пациентски организации и други съсловни организации в здравеопазването. Фармацевтите имат тяхната подкрепа, но въпреки това ще се опитат заедно да изяснят защо протестите им всъщност са насочени към това да се подобри обслужването с лекарства и в крайна сметка да не страдат пациентите. Предвижда се и по-мащабен протест в Пловдив, по време на който фармацевтите ще връчат официално своите искания на представители на държавната власт в града. Това ще стане до края на следващата седмица, но датата все още не е конкретизирана.

Пловдивските фармацевти ще се включат и в общонационалния протест пред сградата на Министерски съвет, който е планиран за 27 май 2011 година. Влизаме в две протестни седмици, засега не е планирано затварянето на аптеки, за да не бъде нарушено получаването на лекарства от пациентите, започнат е диалог с държавната власт и се надяваме да има полза от това което се случва, да бъдем чути и да се вземат под внимание последствията, които биха възникнали от така предложените текстове за промяна в Закона за лекарствата, каза още Стайкова.