От днес до края на октомври 16 изтребители F-16 и още толкова български МиГ-21, МиГ-29 и Су-25 ще се включат в едно от най-мащабните българо-американски учения отигравани у нас, съобщи командирът на елитната ни военновъздушна база бригаден генерал Цанко Стойков. Това е второто за тази година международно учение, като този път е с участието на 52-ро авиокрило на ВВС на САЩ в Европа.

Американските военнослужещи ще се пребазират в Граф Игнатиево от американска авиобаза в Германия. Задачите са свързани със съвместното използване на въздушното пространство на България, изпълнение на процедурите, тактиките и техниките, които са присъщи за страните-членки на НАТО, уточни командирът.

Планират се три седмици активни "боеве" с участието общо на над 500 летци, военнослужещи и обслужващи специалисти. Конкретните задачи, които ще се изпълняват са тактически прехвати, маневрени въздушни боеве, стрелба по земна цел на полигоните Ново село, Корен и Елена, ще се използват всички възможности, които дава нашата военна инфраструктура. Ще има размяна на летци - български пилоти ще летят на F-16, а американци ще се пробват на руските машини МиГ-29 и МиГ-21.

В учението ще се включат и самолетите Су-25 от Безмер и "Пилатус" от Долна Митрополия и подразделения от Зенитно-ракетните войски. Последните са желан противник за всички пилоти, защото придобиват представа какво ги очаква не само във въздуха, но и от земята. Като водеща сила в Алианса САЩ имат голям принос за развитието на българските ВВС, защото съвместните тренировки спомагат за повишаване на оперативната съвместимост и ориентиране по отношение на нормативните документи, коментира ген. Стойков. Документите, които използват българските ВВС се променят бавно и това е свързано на първо място с факта, че експлоатираме съветска авиационна техника.