Злонамерени, но технически компетентни лица са прерязали основни оптични кабели, които пренасят сигнала на аналоговата и цифровата телевизия на blizoo в Пловдив и региона, съобщиха от компанията. Оттам определиха този акт като абсолютно умишлен и извършен с цел подриване на репутацията на blizoo и загуба на доверие сред потребителите в Пловдив и региона.

Вандалските актове започват още в петък вечерта с по-дребни проявления, като ескалират в неделния ден, когато в 17:40 часа е прерязан кабел, захранващ регион Изток – квартал Тракия и селата, източно от Пловдив.
Техническите екипи на blizoo са успели бързо да възстановят аналоговата телевизия на абонатите, а малко по-късно и цифровата телевизия и интернет сигнала.

Вечерта в 21:10 часа, точно преди началото на финала на Световното първенство по футбол, вандалските актове продължават със срязването на основен оптичен кабел при Коматевски транспортен възел, който пренася сигнал за Пловдив - регион Юг, град Стамболийски и град Пазарджик. Засегнатите домакинства са над 60 000, а заради тоталните поражения, нанесени от престъпните действия на извършителите, на техническите екипи на blizoo отнема цели 5 часа да възстановят работата на мрежата.

Кабелите, които са прерязани са основни оптични кабели, положени през 2008-ма година. Абсолютно ясно е, че проблемът е в резултат на предумишлени действия и, че акцията е организирана и подготвена предварително. Подобни деяния не се случват за първи път в град Пловдив. Полицията е информирана своевременно, води се следствие.