Въпреки че е открит през 70-те години стадионът не е експониран подходящо, а голяма част от него ще остане завинаги скрит от погледите ни, защото е под главната улица, предаде предаде Ekipnews.bg .

Областна администрация спечели проект пред Европейските институции на стойност 900 хиляди евро за реставрация на обекта. “Проектът предвижда тук да се изгради подземен античен музей. Такъв има само на няколко места по света, но ще е първият у нас“, заявява областният управител на Пловдив Иван Тотев.
На самия обект ще има асансьори за хора с увреждания. Ще има и модерни презантационни центрове.

Античният стадион е построен в типичния за малоазийските градове архитектурен стил. остроен е в характерния за малоазийските градове (като Милет, Аспендос, Ефес) тържествен архитектурен стил. Седалките са разположени на 14 мраморни реда, като са декорирани с релефни подпори, издялани във формата на лъвски крак.

Главната част на стадиона е пистата за надбягване, която започва при главния вход и достига северната част, при която е оформен завой наречен сфендон, използван при надбягванията с колесници. Пистата е дълга един римски стадий (600 римски стъпки). Обрамчен с полукръгла арка вход, извеждащ на улица настлана с големи сиенитни плочи, се намира в средата на сфендона. По античните седалки са стояли и римски императори.

Археолози ще сондират обекта като се надяват да намерят и следи от ранно римско време.