Въпреки че онкоболните се лекуват безплатно от държавата, за децата няма „Еласпаргиназа" и „Пуринетол". С първия медикамент се извършва химиотерапия, а вторият е за поддържащо лечение - таблетки, които се пият 2 години, съобщи вестник "Марица".

Тази сутрин родителите били извикани в клиниката по онкохематология към УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив и им бе съобщено, че лекарства няма да има, разтреперан съобщи Васил Боянов. Той е баща на 3-годишно дете с левкемия. Последната доза „Еласпаргиназа" съм плащал от джоба си. Струваше 240 лева, доставих го от Турция, каза Васил.

В пловдивската онкохематология се лекуват близо 30 деца. "Вярно е, че тези лекарства за лимфобластна левкемия липсват. Получихме съобщение от здравното министерство, че фирмата доставчик не се е представила на търга", обясни шефката на клиниката д-р Ангелина Стоянова. По думите й проблемът не е отсега. Препаратът „Пуринетол" е спрян от производство, а „Еласпаргиназа" не се плаща от обществените фондове на нито една от 8-те европейски държави, референтни за България, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На въпрос как ще се справят родителите и лекарите, за да осигурят животоподдържащото лечение, от ведомството отговориха, че МЗ плаща много други медикаменти. По-късно оттам уточниха, че детският републикански онкохемаголог професор Драган Бобев ще направи новите схеми на лечение за 2010 година.