Новите напитки са произведени от органично грозде, отгледано по модерни екологични технологии. Очаква се те да бъдат добре приети от ценителите в България и чужбина, а това да увеличи износа на наши вина, който намаля с над 40% заради кризата, предаде  Monеy.bg.

Природата на нашата страна предразполага за развитието на биологично чисто производство. Има много региони, където почвата не е замърсена. Подходящите климатични условия също благоприятстват процеса на правилно развитие на лозовите насаждения. С методите на органичното производство всеки земеделски лозар може да получи продукция с ценни и уникални качества, която го различава от останалите производители на конвенционало вино, твърди Теменуга Димитрова, мениджър “Бизнес развитие” в SGS България - контролен орган на биопродукти, цитирана от "Монитор".

Водещи страни в биологичното производство на вино са Италия, Франция, Германия, Австрия, Испания, Аржентина, Чили и Гърция. Обикновено производителите отделят малка площ с лозови насаждения, която да превърнат в биологична. Най-важно е запазването на добри почвени характеристики. Други важни технологични особености са изключване употребата на изкуствени торове, неизползването на пестициди, намаляване до минимум съдържанието на серен диоксид, известен като Е 220. Голямото предизвикателство за биопроизводителите на вино е свързано с ограничаване нивото на серния диоксид до възможния минимум.

В търсенето на нови клиенти и пазари участниците във „Винария 2010" ще бъдат улеснени и от специалните отстъпки, които предлага Международен панаир-Пловдив. С тях разходите за наемане на изложбена площ може да бъдат намалени от 10% до 25% в зависимост от размера на щандовете. Предвидени са и специални бонуси за дългогодишни партньори на панаира, които ще получат отстъпки от 10% и 12%.

Очаква се „Винария 2010" да бъде особено атрактивна заради участието на Република Южна Африка като страна партньор. Тя ще презентира виното, което ще се пие на Световното първенство по футбол догодина.

Засилен е и интересът към изложбата от страна на италианските винопроизводители. Те ще представят по-богата гама напитки в сравнение с 2009 г. на традиционната експозиция „Вкусове от Италия".

На „Винария 2010" за втори път ще бъде обособен Гурме салон, който ще даде възможности за презентации на производители и вносители на висок клас продукти, свързани с виното - храни и подправки, тютюневи изделия, услуги и аксесоари, специализирани издания.