Домът ще отвори врати с официална церемония днес в 15:30 часа. Първото бракосъчетание ще се извърши от кмета на Пловдив Славчо Атанасов, а щастливите младоженци са пловдивчаните Веселин Дьовленски и Таня Илиева, съобщи за БТА управителят на фирма "Радостни обреди" - Пловдив Нина Христова.
Сватбата е включена в ритуала за откриването на новия сезон на дома с изричното съгласие на младоженците. Бяхме сюрпризирани преди два дни, отдавна ангажирахме деня и часа за подписването, сподели Веселин. Той е на 35 години и работи в търговска фирма, а Таня е на 34 години, след 5 месеца й предстои първото и най-важно събитие в съвместният им живот - раждането на дете. Веселин допълни, че ще имат и църковен брак, но на следващ етап. Обредният дом се намира в една от възрожденските къщи в Стария град, известна като "Къща д-р Рашко Петров".
Оригиналната сграда е строена през 60-те години на 19 век и представлява един от най-добрите образци на прочутите пловдивски възрожденски къщи. След Освобождението е била резиденция на губернатора княз Александър Дондуков-Корсаков. През 1974 г. е реставрирана и превърната в обреден дом за сватбени тържества, каквито функции запазва е сега. В момента сградата се стопанисва от фирма "Пълдин туринвест".
Реконструкцията и обзавеждането продължи две години и е на обща стойност 2 милиона лева. Това е първият ремонт на къщата след повече от 30 години, като е запазен изцяло нейният някогашен стил, допълнен от модерни елементи и удобства като климатизация. Дизайнер на целия проект е Олга Балабанова. В ритуалната зала е запазен оригиналният таван, който е покрит с естествена коприна и е изрисуван от пловдивски художници. Гербът е специално изработен от майстор дърворезбар. По същия класически метод са реставрирани всички дърворезбовани елементи от интериора. Халките на бюрото, където младоженците ще поставят своите подписи под брачното свидетелство, са покрити с 23-каратово злато.
Рози и орхидеи, направени от коприна, украсяват клонки холандска върба, а край тях се спускат каскади от кристали "Сваровски". Такива композиции са поставени във фоайето и стаите, по стълбището и уютните кътчета из целия обреден дом. Мокетът на пода напомня старинен килим, защото е изтъкан по специална технология от чиста вълна. Завесите са в класически английски стил, а дамаските са от пожароустойчиви материи. Осветителните тела напомнят за разкоша на 19 век. Предвидени са специални будоари за булката и за младоженеца. През всичките 35 години ритуалната зала в Стария Пловдив е предпочитана за подписване на граждански брак най-малкото защото точно срещу нея се намира катедралния храм "Св. Богородица", възможност веднага след това да се извърши и църковния ритуал, коментира Нина Христова. Тя е търсена и защото в нея е запазен възрожденския дух на Пловдив, заради своята красота и уют.
Бумът на сватби, регистриран в "Радостни обреди" - Пловдив, е през 1981 година, когато в ритуалните зали на града са сключени над 3000 граждански брака. Техният брой рязко спада в годините след демократичните промени като в този период те достигат средногодишно около 1300, от тях 500 са в залата в Стария град.
Стилът на къщата и вътрешният й интериор не позволяват по-голямо натоварване, както и струпването на повече гости, обясни Христова. Тя отбеляза, че в този дом обаче граждански брак са подписали по-голямата част от творческите натури на Пловдив.