Малкият Павел Василев е в неизвестност от вчера, след като избягал при опит да бъде отведен от родната си майка в Полша. Жената е полякиня и с решение на съда има право да вземе двете си деца - Павел и 8-годишната му сестричка Николета, от баща им, който живее в Асеновград. Според нея той ги е отвлякъл от Полша без нейното съгласие. Децата обаче твърдят, че тя е алкохоличка и искат да живеят при татко си.
Съдебната мярка, наложена съгласно Хагската конвенция, е по изпълнителен лист от месец март. Два дни по-рано бащата Тодор Василев заявил, че няма да даде децата си, които са и български граждани. Самият той не е с ограничени родителски права. Абсурдно е довеждането на Ники и Павел преди две години в България да се третира като отвличане, настоява Василев, цитиран от в. "Марица".
Изданието описва семейната драма, разиграла се вчера в Асеновград. Дипломатически бус на полското посолство пристигна вчера на адреса на бащата на улица “Илинден”, разказва репортер на вестника. На място се оказа, че от Агенцията за закрила на детето няма ангажиран психолог. Извикано бе частно лице, което отказа да се легитимира къде точно работи. След неколкоминутен разговор с психолога бащата се съгласи децата да се видят с майката Барбара и ако пожелаят, да тръгнат с нея. Ники и Павел обаче се разпищяха, блъскаха майка си и не искаха да излязат от двора. От дипломатическия микробус изскочиха две жени, които започнаха да влачат децата към колата.
Настана масов побой: майката Барбара се сби със съпруга си, нейна приятелка ­рускиня изскочи от дипломатическия бус, нахвърли се върху възрастна жена от тълпата, ухапа я за ръката и замъкна Николета във возилото.
Присъстващите на срамния екшън полицаи се оказаха безсилни да овладеят ситуацията. Консулът на Полша у нас Войчех Палански зорко следеше ситуацията и на секундата затвори в буса Николета.
Писъците на момиченцето предизвикаха вълна от възмущение сред десетките съседи, дошли да протестират срещу насилственото отвеждане на децата извън страната. Точно тогава стана ясно, че в суматохата малкият Павел е успял да се измъкне и се е укрил.
В рамките на четири часа на два пъти идва екип на Спешна помощ, извикан заради Ники. Майката Барбара обаче отказа да пусне дъщеря си вън от буса. Бабата на децата Мария Василева легна пред полското возило, сетне припадна и бе откарана на носилка в болницата. Ситуацията се усложни още повече, след като и лекари, и социални работници, както и присъстващият съдия-изпълнител се оказаха безсилни да се намесят. Микробусът е територия на чужда държава, не можем да се месим, признаха служителите.
Шефката на Отдела за закрила на детето, Елена Ненова, все пак поиска детето да бъде изведено от микробуса, защото самото то настоява да излезе. Безуспешен се оказа и опитът на Ненова и съдия-изпълнителят Кремена Дерменджиева да поискат полицейска закрила за Николета. Малко по-късно Ненова и Дерменджиева си тръгнаха и повече не се върнаха. Извънредната ситуацията предизвика телефонна намеса и на министъра по европейските въпроси Гергана Паси. Разговарях с полския консул веднага, този казус чисто човешки ме потиска изключително. За съжаление се оказва, че има потвърдено съдебно решение и консулът е категоричен, че децата ще бъдат изведени от страната, заяви минути по-късно пред “Марица” министър Паси.
Ситуацията е безумна. Полицията позволи една руска гражданка да отмъкне дъщеря ми и да я натика в дипломатически бус, заяви бащата Василев. Три часа след началото на екшъна пристигна и шефът на РПУ-Асеновград Илко Трайков, след него и зам.- районният прокурор Борис Михов. Прокуратурата разпореди да се премахнат хората пред микробуса и с полицейска патрулка дипломатическият бус бе изведен от улица “Илинден”. Ще проверим всички обстоятелства по изпълнението на този съдебен лист, не изключвам и някой да понесе отговорност, коментира прокурор Михов.
Няма нищо да коментирам, търсете говорителя на нашето посолство, заяви полският консул. Никой не каза какво се случва с изчезналото шестгодишно братче на отведената Николета. Искам да намерите детето ми, настояваше бащата Тодор. Според близки обаче детето не е изчезнало, а е било прибрано от добри съседи.
Каква ще е неговата съдба и дали ще има повторна акция и за неговото принудително отвеждане, не се разбра.