Лично кметът на район „Западен" Здравко Димитров се е заел да превърне запуснато място в кътче за отдих. Това съобщава вестник “24 часа - Пловдив”.
Кметът на район Западен - Здравко Димитров, възстановява мемориалния комплекс след зрителско обаждане в пловдивска телевизия с предложение да бъде почистена и обновена тристранната пирамида - пиедестал на входа към Пловдив откъм Пазарджик, допълва Plovdiv-onlain.com. Надписът на паметника оставя впечатление, че мемориалният комплекс е строен послучай 100-годишнината от паметните събития, свързани с Пловдив през 1878 г. В тази архитектурна стилистика е и монументът на Джендем тепе, в близост до Детската железница, разказа кметът Димитров и обеща, че ще направи всичко възможно на това място да бъдат поставени пейки, да се оформят алеи, евентуално осветление, за да се превърне Мемориалният комплекс в приятно и за поклонение и за отдих място.
“Вместо да търсим пари за нови паметници, по-добре да възродим старите, които са забравени”, призова кметът Здравко Димитров.
Капитан Александър Бураго е командир на ескадрона от освободителните руски войски, които през нощта срещу 4 януари 1878 година минава през брод р. Марица и пръв влиза в Пловдив. Изтеглящите се турски части вече са започнали да палят къщи и дюкяни в различните квартали. Неочакваното появяване на руските драгуни* предотвратява заповяданото цялостно опожаряване на града. За този набег е останал любопитен разказ: "Току-що завърнал се с ескадрона си от разузнавателна акция, капитан Бураго докладвал на генерал Криденер за успешно изпълнената задача, завършвайки рапорта си с въпрос: „Какво друго да правим? Доволен, генералът се пошегувал: „Вземете Пловдив!". Мокри от снега, премръзнали, само след минути конниците запрепускали след своя командир към града - пред изненадания поглед на Криденер. Мястото, където 63-мата драгуни преминават р. Марица, на 9-ия километър край шосето за Пазарджик, също е отбелязано с паметен надпис на тристранна пирамида-пиедестал с герба на Пловдив. Според други източници, обаче, конните части на капитан Бураго всъщност са преминали р. Марица при махала Мараша, срещу църквата Св. Георги.