"Мюзикабили" - Музиката и музикалните инструменти през античността. Възстановяване лирата на Орфей" е заглавието на проекта, предаде БТА.
Проектът е съвместен - на аналогични институти от България, Италия и Испания. Целта е да се възстановят антични инструменти, като нашата страна е излязла с амбициозната идея да представи в автентичен вид лирата на Орфей.
Парите вече се изразходват - за проучване на това как е изглеждал инструментът, за композиране на антична музика, за подготовка на млади музиканти, които се очаква да изнесат концерт на античния театър в Пловдив на празника на Старинен Пловдив - 12 септември.
След многобройни проучвания се е оказало, че лирата на Орфей е от рога на бивол, резонаторът е от коруба на костенурка, а струните са от котешки черва - така са разбрали историците, проучвайки стари описания и запазени в писмен вид легенди за Гласа на Тракия.
Майстор лютиер от Пловдив се е ангажирал с изработването на инструмента, тъй като от години има интереси в изследването на античността.
Пловдив ще е домакин на концерта през септември. Италианците ще се представят с инструмент, наподобяващ нашенската гайда, а испанците - с интересни глинени свирки.