Богослужението ще се отслужи на 24 февруари, неделя след Въздвижение, наричана още “Неделя на блудния син“. Това съобщиха от канцеларията на Пловдивския митрополит Николай. Службата ще бъде отслужена от митрополит Николай заедно с храмовия свещеник отец Петър Хубенов и свещеници от епархията.
Богослужението ще бъде излъчвано в глобалната мрежа през www.plovdivlive.com в реално време. За първи път това бе направено през миналата неделя от катедралния храм “Св. Богородица“ , припомнят от Митрополията. Запис от миналата, а и от всяка следваща литургия, излъчвани по Интернет, ще бъде поместван на интернет-страницата на Митрополията.
Съзнавам, че чрез компютъра не е възможно миряните да участват молитвено в службата, но това е модерен съвременен начин Словото Божие да достигне до сърцата на много хора, обяснява идеята си митрополит Николай. Интернет може да се използва като своеобразен църковен амвон, чрез който думите за вечния живот да достигнат и до болните и немощните хора, приковани на легло вкъщи, допълни още владиката.
Митрополит Николай подчерта, че има желание неделната литургия да се излъчва в интернет-пространството, като се редуват пловдивските църкви. Храмът “Св. Св. Константин и Елена“ е разположен върху руините на античната крепост до Хисаркапия. На това място е имало християнско светилище още в началото на IV век. Църквата съществува от 1830 г. като е изградена със средства от миряните. Олтарните икони от първия ред и храмовата икона на светците са изографисани от Захари Зограф.